Er is sinds een aantal jaren een steeds stijgende trend in het aantal fraudezaken waarin Whatsapp een prominente rol speelt. De meest voorkomende vorm van Whatsapp fraude volgens Tanya Wijngaarde is dat cybercriminelen toegang krijgen tot een account en vervolgens alle contacten benaderen om “even wat geld over te maken”
Hoe werkt dat precies? Volgens Wijngaarde proberen deze criminelen de pincode van de voicemail te raden, vaak is dat een gemakkelijke code als 1234 of 1111 of zoiets dergelijks. Als ze daarin binnen zijn komt stap 2, toegang verkrijgen tot Whatsapp van het slachtoffer. Ze vragen een verificatiecode op, als het slachtoffer dan niet opneemt beland die code in de voicemail waar de criminelen toegang tot hebben.
Dat het aantal meldingen explosief is gestegen blijkt uit de prille cijfers van 2020. Alleen al in de eerste weken van 2020 zijn net zoveel aangiften gedaan van Whatsapp fraude als in heel 2017!
Blijf altijd alert als je betaalverzoeken via Whatsapp of mail krijgt, zelfs als het een Tikkie is want ook daarmee wordt gefraudeerd. Want als cybercriminelen eenmaal toegang tot Whatsapp hebben proberen ze met allerlei “social engineering” manieren slachtoffers in hun impulsgedrag te prikkelen om tot actie over te gaan. Een nep Tikkie sturen hoort daar natuurlijk ook bij.
Helaas loopt de politie en het openbaar ministerie drastisch achter de feiten aan. Er is een compleet tekort aan mensen en vooral kennis om te kunnen anticiperen op deze snel toenemende vorm van strafbare feiten. Hierdoor blijven bijna alle zaken liggen en hebben cybercriminelen vrij spel. Lees hier het verhaal van een slachtoffer.
Bekijk hieronder een fragment van een slachtoffer in het programma “Opgelicht”
Comments are closed.