Één op de 8 mensen wordt op jaarbasis slachtoffer van internetcriminaliteit. En daarmee is de aloude fietsendiefstal van de eerste plaats verdreven. Als je bijvoorbeeld op Marktplaats een telefoon te koop zet dan krijg je als eerste reactie vaak een paar scammers die je naar fake betaalsites leiden. Bekijk het videofragment hier.
Maar hoe moet dat nu verder? Aangifte doen is eigenlijk zinloos want het OM komt handen en benen te kort om overal onderzoek naar in te stellen. Zoals Peter R De vries aanhaalt schieten de mogelijkheden om daders te achterhalen danig te kort omdat juist hier weer een bevel van het OM nodig is.
Kijk alleen maar naar de Marktplaats fraude. Internetcriminelen kunnen daar rustig hun gang gaan want Marktplaats verstrekt alleen gegevens als het OM met een bevel komt. Deze criminelen weten dit en zorgen dat ze net onder de “radar” blijven. Terecht dat De Vries stelt dat de wetgeving hierop aangepast wordt en dat platformen zoals Marktplaats direct toegankelijk voor de politie moet zijn. Net als Politie op andere platformen gegevens kan raadplegen.
Zeker met het “gelijk oversteken betaalsysteem” van Marktplaats is eigenlijk een extra laag bescherming gecreëerd voor internet criminelen. Marktplaats zelf heeft een zeer lakse houding hierin. Probeer maar en telefoonnummer van Marktplaats te vinden. Heb je deze gevonden? Dan hoor je een bandje dat alles online te vinden is.
Maar het is niet alleen marktplaats natuurlijk, het gebeurd op meerdere platformen. Ook Facebook en Youtube zijn hier schuldig aan. De wetgeving schiet simpelweg te kort en daar moet snel verandering in komen. Net als de politie op andere openbare plekken de orde handhaaft zou dat ook op digitale plekken moeten. De platforms zelf kunnen en vooral ook willen deze verantwoordelijkheid niet dragen.
Comments are closed.